Нидерландското правителство е изненадано от това, че Роял Дъч Шел (Royal

...
Нидерландското правителство е изненадано от това, че Роял Дъч Шел (Royal
Коментари Харесай

Shell мести централата си от Хага в Лондон

Нидерландското държавно управление е изненадано от това, че Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) възнамерява да реалокира централата си от Хага в Лондон. Кабинетът съжалява, че Shell желае да трансферира основния си офис във Англия, съобщи министърът на стопанската система и по въпросите на климата Стеф Блок, представен от Ройтерс. Той показа, че продължава разговора с управлението на Shell за последствията, които този проект може да има за работните места, основните капиталови решения и устойчивостта, сподели той.

Shell разгласи по-рано през днешния ден, че има намерение да реалокира централата във Англия за да опрости корпоративната си конструкция и да улесни разпределението на облагата измежду акционерите. Решението на петролния колос идва, месеци откакто нидерландски съд подреди на Shell да форсира проектите си за понижаване на излъчванията от парникови газове. Петролният колос апелира това решение. Екологичната група, която завоюва делото против Royal Dutch Shell, разгласи през днешния ден, че проектите на компанията да реалокира централата си в Лондон няма да повлияят на правосъдния развой. Тази вест няма да има негативни последици върху климатичното дело против Shell, заяви в официално съобщение групата, известна по света като " Приятели на Земята ". Преместването във Англия по-скоро ще отвори нов фронт, в това число и за бъдещи правосъдни каузи, разясняват от групата.

Решението на Shell е взето и, откакто години наред в Нидерландия се обсъждаше необикновената данъчна конструкция на компанията и системата на акции от два класа, която бе въведена от 2005 година. И до момента в който Нидерландия удържа предплатено 15-процентов налог върху дивидентите за компании с централи в страната, то във Англия няма сходна процедура.

Според системата на Shell за два класа акции притежателите на клас А получават общоприети дивиденти, които се таксуват с налог. Плащанията към притежателите на акции от клас В се разпределят посредством така наречен Механизъм за достъп до дял, т.е. посредством концерн, регистриран в Джърси, Нормандските острови, и по този начин се заобикаля заплащане на налог от акционера в Нидерландия. Въпреки че съглашението бе утвърдено от нидерландските данъчни управляващи в конфиденциална договорка, законността й съгласно европейското право се слага под подозрение от някои специалисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР